Foundation Sponge Magic

May 04, 2013

Assalamualaikum wbt

Petang tadi time busy kat dapur, tiba-tiba PON! PON! Pos laju sampai.
Eh? Ada barang tuk sy. 
Bila buka ja packaging tu, eeeeee comel!

Korang pernah tak dengar pasal Foundation Sponge Magic?
Kalau tak pernah, tengok ni:

Seriously. Comel kan? Mula mula pegang tadi, tak lepas lepas ok.
Genggam geram sampai parents tengok pun pelik :)

Ok kalau korang tak pasti benda apa, ni sebenarnya sponge tuk blend foundation kat muka.
Seriously? Yes.
Kenapa dipanggil Magic? Well, bagi pendapat sy lah kan, banyak kelebihan bila pakai span ni.

  • Bila apply foundation tu, rasa smooth ja dan finishing yang sekata. Sebab kekadang bila kita pakai foundation menggunakan berus, finishing tu tak cantik sebab ada garisan halus (disebabkan berus). Kecuali korang pakai berus brand mahal -_-'
  • Lembut dan tak keras / kasar.
  • Mempunyai bentuk flexible. Korang genggam lah banyak kali, tapi shape akan balik ke bentuk asal.
  • Kotoran bekas foundation kat span tu boleh dibasuh dan span boleh dipakai balik.
  • Mempunyai 2 kegunaan. Untuk apply foundation, dan face powder.


Comelkan? However, bila tengok shape dia yg cute ni, sy terbayang 2 benda.

Pou's poop
yes, meet my Pou :)

Ancient Chinese Alcohol Vase

HAHA otak aku memang extreme



 Hujungnya yang tajam memudahkan apply foundation kat area bawah mata dan tepi hidung.

Bahagian bawah pula mempunyai bentuk yang bulat. Dap dap kat muka untuk serap foundation yang berlebihan so tak nampak tebal sangat. Kemudian bahagian bawah ni juga adalah untuk apply face powder.


  1. Mula-mula rendam dulu span tu. Tujuannya tuk mengelakkan span ni menyerap terlalu banyak foundation korang. Membazir ja nanti habis foundation y'all kena serap dek span ni ja :)
  2. Jangan lupa perah. Tak payah perah sampai kering. Lembap, ok lah tu.
  3. Ok apply foundation korang. Guna foundation jenis apa pun boleh. Cream, liquid, atau stick foundation. Masa apply tu jangan kasar sangat tau. Dap dap pun ok.
  4. Apply face powder untuk set foundation korang. Guna hujung bawah span tu. Part ni sy suka apply guna teknik bulatan. Circle motion.

 'lepas tu, span tu jadi kotor. kena buang?'
Eh eh jangan buang. Span ni bukan macam span lain yang sekali pakai tu.
Selepas guna tu, basuh lah dear.


 See? Bersih tau :)
And the best part, span ni tak macam span lain.
Span ni takda kilat. Tak tau lah kalau korang, tapi sometimes bila sy beli span, span tu ada kilat-kilat.
After pakai foundation, muka ada blink blink yo!


Sy nak try sponge ni so korang boleh tengok lah final look tu k.
Oh oh, untuk elakkan korang rasa bosan asyik muka sy ja tiap kali update review, so meet my lil cousin.



Pakai baju tido? Ha'ah. Kul 10 malam ni tau tak? :)





Tadaaa~!
Actually banyak sangat jerawat kecik kat area dahi dan batang hidung Fatin ni.
Well, baru nak bujang lah katakan.
Sebelum-sebelum ni, tiap kali sy pakaikan makeup tuk dia, mesti nak cover jerawat tu yang mengambil masa sket. Tapi bila guna span ni alaa relax ja. Suka pulak sy tonyoh tonyoh benda ni kat muka dia HAHA

So mana nak beli?

Harga Rm15

Singgah lah kat situ ya, dia ada jual banyak lagi makeup product yang lain :)

p/s: this product have been sent out to me for a review purposes. all review above are based on my own opinion.

You Might Also Like

21 comments

  1. wow., nicee.. hehe btw. cntik fatin., hehe

    ReplyDelete
  2. cantiknye fatin,
    macam mane nak apply eyeliner jadi cantik macam tu eh? hehe ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama jugak mcm eyeliner yg sy slalu pakai sebelum sebelum ni. sy ada buat entry pasal cara pakai eyeliner ni.. blh tgk kat tutorial k :)

      Delete
    2. okay ^^
      yang lips tu pakai jenis ape ye? cantik sangat warna die.

      Delete
    3. yg tu sy judt guna soft pink kat tgh bibir.. pastu letak lipgloss... cara pakai tu pun sy dah buat tutorial jgk.. 'how to make you lips look thinner' :)

      Delete
  3. Replies
    1. hehe ha'ah dear kitorang mmg ada mix chinese :)

      Delete
  4. wow! meletop nyaa adik tuu. huhu. mcm artis dah :P

    ReplyDelete
  5. Serius cantik hasil dia.suka sangat simple make up ni.sponge dia pun comel je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. comel kan sponge tu? geram! nnt nak beli banyak2 lah :)

      Delete
  6. pasan and pnh tgk jugak orang pegang benda tu tp tak tau ap benda tu.. Ni baru tau..hehe..rupanya sponge..

    ReplyDelete
  7. macam menarik
    selalu pakai span macam susah
    tamo lekat sgt ke muka
    boleh kot nak cuba nih

    ReplyDelete
  8. cantik sangat2. bulih request ka? hahaha~ upload la video nadhira make up macam dalam gambar tu. ngeee~ (bersuara malu2 tunduk sambil kuis2ibu jari kaki d lantai ) dalam gambar tu nadhira guna foundation n bedak ape kat muka fatin? sangat2 flawless.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe alaaa.. ni simple makeup ja dear.. sy pakai eyeliner ja :) sy guna foundation naturactor.. bedak daripada maybelline :)

      Delete
    2. owh~ ok2. faham. tapi hasil nya macam, wow! hehe. orite. eyeliner, foundation naturactor n bedak maybeline. noted! thanks. ^^

      Delete
  9. hamboiii kau nyah....hehe.comel je make up tuh

    ReplyDelete
  10. Sy nak beli span tu please pm me

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak jual dear.... beli kat sini k https://www.facebook.com/DoubleyousmileStore

      Delete
  11. Hye dear... I pny muka skrg bnyk gila jerawat halus.. U ada try any product yg bole kurangkan msalah ni.. Really appreciate any suggestion!

    ReplyDelete

Subscribe to get email updates