Mencantikkan Cover Photo Facebook

December 26, 2012

Assalamualaikum wbt

Haaa hari ni semangat sangat nak share ngan korang 1 benda ni.
Cara-cara nak cantikkan cover facebook korang.
Tak taw cover facebook? Tengok bawah ni:


Haaa yang tu cover photo page saya.
Lawa kan? Lawa kan?
Kalau korang tak cun guna photoshop macam saya, now takyah susah2 nak cantikkan cover pic korang dah.
Saya jumpa websit yang boleh tolong korang.
Klik sini >> Pagemodo

Ok so mula2 macam biasa, sign up dulu.

p/s: boleh direct sign in menggunakan account FB korang. Just klik 'sign in', then klik 'connect to facebook'.
Then korang akan jumpa benda macam ni:

Klik kat tempat yang saya tandakan dengan box merah tu k.
Kemudian, akan keluar Page / FB korang kan? Klik lah mana 1 cover yang awak nak cantikkan tu.
Klik 'choose'.

Ok so sekarang jom mula edit cover photo korang!
Mula-mula sekali Choose a Theme. Dia akan bagi pilihan style macam mana yang korang nak.


Jangan risau, kesemuanya ada 14 pilihan. So boleh pilih puas2 k.
Dah pilih? Ok klik 'edit background'.


Kat sini korang pilihlah background untuk cover pic tu. Macam2 ada. Kalau taknak background kat situ, boleh juga upload dari lappy korang. Just klik 'my computer'.

Dah pilih background? Klik 'edit content' pula kat atas tu.

Haaa kat sini korang boleh lah masukkan gambar you all kat cover tu. Klik ja kat petak2 atas tu. Blh adjust rotate dan size juga.
Kalau korang nak, boleh masukkan text sekali. Taip ja lah apa2 yang korang nak. Boleh edit font, bentuk tulisan, warna and so on.
Dah siap edit? Klik 'publish cover' kemudian Pagemodo akan direct ubah cover pic korang kat FB tu k.
And you're done!

Cover saya macam ni:


That's all. Don't forget to visit my page here:

Good Luck :)

You Might Also Like

12 comments

Subscribe to get email updates